Christianne Lok voorzitter European Organisation for Trophoblastic Disease

Gynaecologisch oncoloog Christianne Lok van het Antoni van Leeuwenhoek is 18 juni benoemd tot voorzitter van de European Organisation for the Treatment of Trophoblastic Disease (EOTTD).

Dit is een Europese organisatie van 30 landen, die zich bezighoudt met het bevorderen van de zorg voor vrouwen met een (voorstadium van) kanker die ontstaat in de cellen die in een zwangerschap de placenta vormen (trofoblastcellen).

Trofoblast tumoren vormen een zeer zeldzame groep tumoren, waar in Amsterdam veel onderzoek naar wordt gedaan wordt door het ATT (Amsterdam Trofoblast Team) binnen het Centrum voor Gynaecologische Oncologie Amsterdam (CGOA), waarin het AVL en de beide locaties van Amsterdam UMC samenwerken.

Internationale samenwerking is bij zeldzame tumoren zo mogelijk nog belangrijker dan bij vaker voorkomende kankersoorten. Christianne Lok: ‘Omdat dit een zeer zeldzame kankersoort is, is het voor artsen moeilijker om veel expertise op te bouwen, en is het ook lastig om onderzoek te doen. Expertise en onderzoek zijn cruciaal voor het maken van richtlijnen om patiënten zo goed mogelijk te behandelen.’

De EOTTD heeft in 2020 een eerste set met heel praktische richtlijnen gepubliceerd voor verwijzing en behandeling van deze zeldzame tumoren.

Christianne Lok was al secretaris van de EOTTD en is voorzitter van de Nederlandse Werkgroep Trofoblast Tumoren, die dit jaar 50 jaar bestaat.

Winnaar Patient Impact Award 2020
Christianne Lok won met dit onderzoek ook de Patient Impact Award in 2020. Bekijk de film die hiervoor is gemaakt.