NKI-AVL opent financiële beurs en geeft hiermee startsein voor campagne gynaecologische kankers

Tom de Swaan, lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis heeft vrijdag 12 maart letterlijk het startsein voor een campagne voor meer onderzoek naar gynaecologische kankers gegeven. Dat gebeurde door het slaan van de beursgong waarmee de financiële beurs aan het Damrak officieel voor geopend wordt verklaard.

Ieder jaar krijgen ruim 4000 vrouwen te maken met een vorm van een gynaecologische kanker, kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen. Binnen de gynaecologie bestaan verschillende vormen van kanker; de meest voorkomende zijn baarmoederkanker en eierstokkanker.

Ook voor gynaecologische kankers geldt hoe eerder de diagnose gesteld kan worden, hoe groter het effect van de behandeling zal zijn. De campagne zal dan ook een informerend karakter hebben en vrouwen worden opgeroepen alerter te zijn op veranderingen van het eigen lichaam.

Onderzoekers van het NKI-AVL onderzoeken of er factoren zijn die informatie kunnen geven over de gevoeligheid van eierstokkanker voor chemotherapie. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar het effect van toevoeging van een buikspoeling met chemotherapie tijdens de operatie bij patiënten die geopereerd worden vanwege eierstokkanker. Deze behandeling wordt inmiddels in het NKI-AVL in veel gevallen succesvol toegepast bij patiënten met uitgezaaide darmkanker. Het geld dat door deze campagne bijeen zal worden gebracht komt volledig ten goede aan deze onderzoeken.

De actie is een initiatief van de stichting Starz Foundation en wordt van harte ondersteund door het NKI-AVL. Meer informatie vindt u op www.nki.nl en www.starzfoundation.nl.