Wetenschappelijk onderzoek

Naast patiëntenzorg bedrijven wij ook wetenschappelijk onderzoek. Dit is de manier om onze kennis en kunde van behandelingen te vergroten in het belang van (toekomstige) patiënten. Er kan dus aan u gevraagd worden of u wilt deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek.

Welk wetenschappelijk onderzoek wordt er gedaan?

De belangrijkste onderwerpen van onderzoek in het CGO Amsterdam zijn:

 1. Hoe ontstaat kanker aan de verschillende geslachtsorganen en wat verklaart het verschil in succes van de behandeling tussen patiënten?
  Voorbeeld: zoeken naar eiwitfragmenten (proteomics) in bloed en weefsel die een aanwijzing vormen voor een gunstige reactie op de behandeling bij eierstokkanker.
 2. Kunnen we extra resultaten boeken door toevoegen van immunotherapie aan de bestaande behandelingen?
  Voorbeeld: onderzoek naar behandelvaccin met HPV bij baarmoederhalskanker en voorstadia van kanker aan de schaamlippen.
 3. Hoe kunnen we nieuwe technieken en behandelingen op een veilige manier toepassen?
  Enkele voorbeelden: toepassen van de robotoperatie; spoeling van de buik met chemotherapie onder verwarmde omstandigheden (hyperthermie) tijdens de operatie voor eierstokkanker; zenuwsparend opereren bij baarmoederhalskanker.
 4. Onderzoek naar de kwaliteit van leven na behandeling tegen kanker.
  Voorbeeld: wat voor invloed heeft het preventief verwijderen van eierstokken bij vrouwen met een erfelijke vorm van eierstokkanker of borstkanker op uw dagelijks leven?

Het kan zijn dat tijdens uw behandeling aan u gevraagd wordt om deel te nemen aan een van de klinische studies waar wij als CGO Amsterdam aan meedoen. Voordat een wetenschappelijk onderzoek gaat starten, moet er aan diverse criteria voldaan worden. Alle protocollen worden getoetst door de ethische commissies van de samenwerkende klinieken en de landelijke commissie mensgebonden onderzoek (CCMO).

Lees op de website van KWF Kankerbestrijding meer over Onderzoek naar nieuwe behandelingen van kanker.